När vi träffades första gången bestämdes att rabatten skulle gå i Svenska flaggans färger, gult och blått. Men vad skulle rabatten ha för namn? Vi bestämde Sol och Himmel. När rabatten invigdes i samband med kyrkhelgen berättade Anita Hedlund lite historik om uppkomsten. Jag hade lite svårt med ideer på lämpliga växter speciellt blått, men resultatet blev riktigt bra. När vi planterade rabatten var Lobelia erinus Kejsar Wilhelm små och ynkliga, men blev jättefina senare. De gula Dvärgkragarna Coleostephus Asteraceae multicaulis som vi satte som kantväxt beundrades av många för de är inte så vanliga. Eternellerna Helichrysum bracteatum blev höga och ståtliga och lyste gult som en sol. Det behövdes massor med vatten, för rotsystemet och bladverket var kraftig så regnvattnet hade svårt att komma ner till rötterna. Trots den regniga sommaren har vi fått bära vatten.

Glanstagetesen Tagetes lucida Sweet Mace fick små gula blommor i knippe. Lejongapen Antirrhinum majus nanum Liberty Classic Yellow F1 är alltid given. Även sommarrudbeckia Rudbeckia hirta var.pulcherrima Gold Locks lyste upp rabatten. Den Italienska Oxtungan Anchusa azurea ”Dropmore hade ingen av oss någon kännedom om och enligt text på påsen skulle höjden bli 1-1,2 cm men i Impectas katalog stod det 110 cm. Vad blev det? En stor kraftig bladrosett med blad upp till 40-50 cm, men inga blommor. Så vi har tagit upp dessa och ska gräva ner i någon rabatt och jag ska sätta några plantor i jordkällaren, vi vill se vad det skulle bli, troligen är växten tvåårig. Så det blev en miss, så partiet med blå blommor blev inte så bra. Jag var ute efter sommarblommor som hade en klar blå färg, och det fanns få sorter att välja bland. Jag blev nöjd med den kinesiska riddarsporren Delphinum grandiflorum Dwarf Blue Butterfly, den är tvåårig, men hinner blomma första sommaren om man sätter den tidigt. Blåsalvia Salvia patens Blue Angel hade jag satt lite sent, men den hade en vacker blå färg. Däremot blommade sommarphloxen Phlox blue beauty flitigt, men blev inte min favorit för färgen blev lite åt det lila hållet.

Ett stort tack till mina medhjälpare Britt-Marie Fahlgren och Inga Brännström och deras män Olle o Roland som hjälper till med tillsynen, vattning m.m. Den fina skylten som Olle tillverkat har försvunnit (Vem behövde den?) och ett tack till Cathrine Enqvist Vuxenskolan som sammanställde bilder med text till den inplastade affischen se Hemsidan under bilder. Thyra Johansson som börjar frösådden i rätt tid och får fram kraftiga fina plantor.

Detta är 6:e året som Trädgårdssällskapet i samarbete med Vuxenskolan har denna kamratcirkel. Vill du komma med i gruppen där vi lär av varandras erfarenheter. Se även mitt kompendium om” Frösådd inomhus” och ungefärliga såtider på Hemsidan (Goda råd). Vi träffas första gången i februari och kommer överens om årets Tema. Sedan fördelar vi fröerna och driver upp efter de förutsättningar vi har, emellanåt träffas vi och berättar hur det går. När vi ska plantera rabatten upptäcker vi att någon sort hade vi behövt fler plantor av, men det är svårt att veta hur många fröer som gror av det som är angivet på påsen. Att göra en skiss på rabatten har jag svårt med, den finns i mitt hjärnkontor, så när vi ska plantera är det inte alltid det blir som jag först tänkt mig. Vi planterar efter vad vi odlat fram och slutresultatet har ni sett blir rätt så bra - och ett samtalsämne bland trädgårdsintresserade.
Kamratcirkeln gm Ulla Holmström

Anmälan till nästa års kamratcirkel senast 30 januari till Vuxenskolan, tel 850 10, eller Ulla Holmström,
tel 150 79
e-post: ulla.holmstrom@torpet.ac




Foto Calle Holmberg

Affisch till rabatten 2012