Att gödsla pelargoner

Under flera somrar har jag haft många pelargoner ute i olika blomlådor. De har levt, men inte varit några skönheter, många gula blad och få blommor. Men förra sommaren fick jag några goda råd från en Pelargonexpert. Han gav mig råden att:
  1. Titta noga på innehållsförteckningen på gödseln som man köper. I en fullgödsel, NPK, ska det vara lite N och mycket av P och K. I de flesta gödselmärken är det mest av Poch K, men det ger mest blad.
  2. När man sätter om sina pelargoner ska man tillsätta 2 msk. lövträdsaska i varje blomkruka.
  3. Barrträdsaska är bra att lägga runt bärbuskarna.
Det blev stor skillnad på både blomning och tillväxt på mina pelargoner och det är jag glad för. Nu ser vi fram emot nya omplanteringar och andra göromål som hör ihop med våra växter.
/ Aina Holmgren

Myrproblem

Under flera somrar har vi haft problem med myror som underhåller svartlus på buskar, träd och blommor. Denna sommar fick vi ett tips som slår allt annat. "Har du prövat Funlight?" frågade några goda vänner oss. Sedan fick jag veta hur vi skulle gå tillväga. Vi tyckte det lät otroligt. Därför sökte jag information på Internet och hör och häpna, där fanns massor om just saften Funlight.

Hur gjorde jag då? Jo, jag köpte några liter Funlight-saft och hällde den outspädd vid roten på både buskar och träd, där många myror dök upp när vi grävde i jorden. Efter tre liter försvann alla myror som byggt bo under vår pelarasp. Det krävdes två liter vid vår prydnadsapel. Jag hällde lika mycket vid en stubbe som hade mycket myror i jorden. Så här skulle jag kunna fortsätta att räkna upp de ställen myrorna hade sina boplatser på. Vi har utrotat dem alla!!!

Vad är det då som händer? Jag har fått lära mig att sötningsmedlet aspartam fungerar som nervgift på myror. De dör helt enkelt. Funlight innehåller stora mängder av detta sötningsmedel, därför är det effektivt på myror. Jag upptäckte att Funlight äpple var det effektivaste. Via Internet fick jag kunskap om att aspartam är framforskat i USA av det amerikanska försvaret som en ingrediens i kemiska stridsmedel. Min oro för alla slags kemikalier i vår mat har inte blivit mindre efter denna sommars erfarenhet. Vi har inte längre några myror och de svarta lössen blev en enkel match att ta itu med sedan myrorna var borta.

Två goda råd från min sida är:

  1. om du har problem med myror, använd Funlight.
  2. Ge aldrig barn saft som innehåller aspartam.

/ Catrine Arvidsson